Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
- 60 g masła
- 1 szczypta soli
- 3/4 szklanki mąki
- 3 sztuki jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem
- 2 szklanki kremówki
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 1 łyżka cukru pudru
- 300 g malin
- 2 łyżki cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 1/2 szklanki wody. Dodaj masło oraz szczyptę soli i zagotuj. Następnie, ciągle mieszając, powoli wsypuj mąkę. Gdy powstanie gładkie, lśniące ciasto odstaw je by przestygło. Do przestudzonego ciasta dodawaj kolejno jajka i proszek do pieczenia i wyrób całość na jednolitą masę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj na nią za pomocą szprycy porcje ciasta, formując ptysie. Piecz 20 minut w 250 st. C.
- Kremówkę wlej do miski. Dodaj cukier waniliowy, śmietan-fix oraz cukier puder i ubij wszystko na sztywny krem. Maliny umyj, osusz. 1/3 owoców zmiksuj z cukrem, przetrzyj przez sito i wymieszaj z bitą śmietaną.
- Upieczone ptysie przekrój na połówki. Na spody wyciśnij szprycą bitą śmietanę, na niej ułóż maliny i przykryj górnymi połówkami ptysi. Przed podaniem oprósz ciastka cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Palce lizać