Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 4 sztuki żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 250 g margaryny
- 1 szklanka mleka
- 1.5 łyżeczek sody
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 1 łyżka kakao
- 1 szczypta soli
- Pianka
- 4 sztuki białka
- 1 sztuka budyń śmietankowy
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki oleju
- Dodatkowo
- śliwki węgierki
- płatki migdałowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka wbij do miski. Dodaj cukier, pokrojoną margarynę i zmiksuj, by powstała jednolita masa. Następnie wlej 1/2 szklanki mleka i ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy oraz sól i pozostałe mleko. Miksuj, aż powstanie gęste ciasto.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią 2/3 ciasta. Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao i wyłóż na wierzch. Posyp delikatnie mąką i ułóż wypestkowane śliwki rozcięciem do góry. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
- Białka ubij na sztywno z cukrem. Następnie dodaj budyń oraz olej i wymieszaj. Piankę wyłóż na podpieczone ciasto i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 20-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka