Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
4 sztuki żółtka
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mąki
250 g margaryny
1 szklanka mleka
1.5 łyżeczek sody
1 sztuka cukier wanilinowy
1 łyżka kakao
1 szczypta soli
- Pianka
4 sztuki białka
1 sztuka budyń śmietankowy
1/3 szklanki cukru pudru
4 łyżki oleju
- Dodatkowo
śliwki węgierki
płatki migdałowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka wbij do miski. Dodaj cukier, pokrojoną margarynę i zmiksuj, by powstała jednolita masa. Następnie wlej 1/2 szklanki mleka i ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy oraz sól i pozostałe mleko. Miksuj, aż powstanie gęste ciasto.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią 2/3 ciasta. Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao i wyłóż na wierzch. Posyp delikatnie mąką i ułóż wypestkowane śliwki rozcięciem do góry. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
- Białka ubij na sztywno z cukrem. Następnie dodaj budyń oraz olej i wymieszaj. Piankę wyłóż na podpieczone ciasto i posyp płatkami migdałowymi. Piecz kolejne 20-30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka