Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 10 osób
Składniki
2.5 szklanki mąka pszenna
4 sztuki jajka
3/4 szklanki olej rzepakowo-lniany
3/4 szklanki cukier trzcinowy
2 szklanki marchew
2 łyżeczki proszek do pieczenia
1 łyżeczka cynamon
1 szczypta gałka muszkatołowa
1 garść orzechy włoskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jaja utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i wymieszać.
- Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiać i dodać do reszty składników.
- Na koniec dorzucić startą marchew, można też dodać pokrojone orzechy włoskie.
- Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 50 minut w 180 stopniach.
- Po przestudzeniu wierzch ciasta można obsypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą (pasuje tu zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada). Ciasto można też posmarować serkiem mascarpone, ale znacznie zwiększa to jego kaloryczność. W środku zamiast orzechów sprawdzi się także suszona żurawina.
Źródło przepisu: przepis cioci