Dzisiaj jest: Czwartek, 26.11.2020 Imieniny: Konrada i Sylwestra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5858

Puszyste ciasto marchewkowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
To lekkie, puszyste ciasto jest świetną alternatywą dla tych, którzy nie przepadają za ciężkimi i kremowymi deserami. Świetnie pasuje do kubka czarnej herbaty.

1 porcja dla: 1 - 10 osób


Składniki

  • 2.5 szklanki  mąka pszenna
  • 4 sztuki  jajka
  • 3/4 szklanki  olej rzepakowo-lniany
  • 3/4 szklanki  cukier trzcinowy
  • 2 szklanki  marchew
  • 2 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka  cynamon
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • 1 garść  orzechy włoskie

Sposób przyrządzania:

  1. Jaja utrzeć z cukrem, następnie dodać olej i wymieszać.
  2. Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy przesiać i dodać do reszty składników.
  3. Na koniec dorzucić startą marchew, można też dodać pokrojone orzechy włoskie.
  4. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 50 minut w 180 stopniach.
  5. Po przestudzeniu wierzch ciasta można obsypać cukrem pudrem lub oblać czekoladą (pasuje tu zarówno gorzka, jak i mleczna czekolada). Ciasto można też posmarować serkiem mascarpone, ale znacznie zwiększa to jego kaloryczność. W środku zamiast orzechów sprawdzi się także suszona żurawina.


Źródło przepisu: przepis cioci


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 1


Zobacz więcej na temat:

ciastoprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE