Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g mandarynek
- 5 łyżek cukru
- 200 ml śmietany 36%
- listki świeżej melisy
- 4 łyżeczki żelatyny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mandarynki obierz, włóż do garnka i zasyp 3 łyżkami cukru. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści, a owoce zmiękną. Następnie zmiksuj je, przetrzyj przez drobne sito i ostudź.
- Śmietanę ubij z 2 łyżkami cukru na sztywno. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i mieszaj, aż znikną grudki. Do musu dodaj żelatynę i połącz dokładnie.
- Delikatnie wymieszaj mus z ubitą wcześniej na sztywno śmietaną.
- Deser mandarynkowy rozlej do 4 pucharków i wstaw na 2 godziny do lodówki. Podawaj go, gdy stężeje, udekorowany mandarynkami oraz listkami melisy.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka