Dzisiaj jest: Niedziela, 13.10.2024 Imieniny: Edwarda i Teofila



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Puszysty sernik z bezą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Podstawą pysznego sernika jest oczywiście twaróg - musi być najwyższej jakości, z tzw. czystą etykietą, czyli bez zbędnych dodatków. Sernik to wspaniałe ciasto, które można dowolnie modyfikować - dodawać owoce (w kawałkach lub w formie musu), bakalie, kremy: orzechowe, karmelowe, owocowe curdy. Serniki można udekorować świeżymi owocami, bitą śmietaną, warstwą bezy lub mlecznej pianki.

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

    Ciasto:
  • 300 g  mąka pszenna
  • 100 g  masło
    extra np. Łaciate
  • 100 g  cukier
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 1 sztuka  jajka
    Ser:
  • 1 kg  twaróg
    sernikowy 18% no. Mlekpol
  • 2 sztuki  jajka
  • 4 sztuki  żółtko z jajka
  • 3/4 szklanki  cukier
  • 2 sztuki  budyń śmietankowy
  • 2.5 szklanki  mleko
    3,2%
  • 1 garść  kasza manna

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę.
  2. Dodajemy masło i dobrze siekamy nożem.
  3. Jajko wbijamy do miski i ubijamy mikserem aż zacznie robić się białe.
  4. Dodajemy cukier, dokładnie ucieramy i wlewamy do mąki.
  5. Zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstawiamy na ok. 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.
  6. Przygotowujemy ser. Jajka wraz z żółtkami wbijamy do miski i dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po łyżce twarogu.
  7. Budynie mieszamy w zimnym mleku i wlewamy do masy. Pod koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy mikserem.
  8. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelewamy na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 45 min.
  9. Pod koniec pieczenia możemy wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 28

Przepisy: 5


Zobacz więcej na temat:

sernikbezaprzepisy na ciasta


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE