Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- Ciasto:
- 300 g mąka pszenna
- 100 g masło
extra np. Łaciate - 100 g cukier
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 sztuka jajka
- Ser:
- 1 kg twaróg
sernikowy 18% no. Mlekpol - 2 sztuki jajka
- 4 sztuki żółtko z jajka
- 3/4 szklanki cukier
- 2 sztuki budyń śmietankowy
- 2.5 szklanki mleko
3,2% - 1 garść kasza manna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na stolnicę.
- Dodajemy masło i dobrze siekamy nożem.
- Jajko wbijamy do miski i ubijamy mikserem aż zacznie robić się białe.
- Dodajemy cukier, dokładnie ucieramy i wlewamy do mąki.
- Zagniatamy ciasto. Gotowe rozwałkowujemy i przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstawiamy na ok. 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.
- Przygotowujemy ser. Jajka wraz z żółtkami wbijamy do miski i dobrze ucieramy. Stopniowo dodajemy cukier, a następnie po łyżce twarogu.
- Budynie mieszamy w zimnym mleku i wlewamy do masy. Pod koniec wsypujemy kaszę manną i dokładnie mieszamy mikserem.
- Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelewamy na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 45 min.
- Pod koniec pieczenia możemy wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl