Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
10 dag biszkoptów
3 łyżki masła
50 dag serka ricotta
20 dag cukru
4 sztuki jajka
50 ml rumu
kandyzowana skórka pomarańczowa
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka suchych drożdży
2 łyżki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopty pokrój, wymieszaj z miękkim masłem, dokładnie ugnieć wyrabiając gładką masę. Wyłóż ją na natłuszczony i oprószony bułką tartą spód tortownicy. Ugnieć, wyrównaj i odstaw.
- Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj drożdże, serek, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową i utrzyj wszystko na gładką masę. Skrop alkoholem i ucieraj dalej.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie mieszaj tak, aby piana nie opadła. Do masy można dodaj oprószone mąką rodzynki.
- Masę wylej na spód biszkoptowy i piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
- Gotowe ciasto schłodź, oprósz cukrem pudrem i pokrój na porcje.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku