Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Puszysty sernik


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 10 dag  biszkoptów
  • 3 łyżki  masła
  • 50 dag  serka ricotta
  • 20 dag  cukru
  • 4 sztuki jajka
  • 50 ml  rumu
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • 1 łyżka  cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka  suchych drożdży
  • 2 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopty pokrój, wymieszaj z miękkim masłem, dokładnie ugnieć wyrabiając gładką masę. Wyłóż ją na natłuszczony i oprószony bułką tartą spód tortownicy. Ugnieć, wyrównaj i odstaw.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj drożdże, serek, cukier wanilinowy, skórkę pomarańczową i utrzyj wszystko na gładką masę. Skrop alkoholem i ucieraj dalej.
  3. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie mieszaj tak, aby piana nie opadła. Do masy można dodaj oprószone mąką rodzynki.
  4. Masę wylej na spód biszkoptowy i piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
  5. Gotowe ciasto schłodź, oprósz cukrem pudrem i pokrój na porcje.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE