Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
250 g miękkiego masła + 1 łyżka
600 g cukru + 7 łyżek
1 opakowanie cukru wanilinowego
7 sztuk jajek
3 sztuki żółtka
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml mleka
sól
200 ml soku z cytryn
50 g mąki ziemniaczanej
500 g kremówki
2 łyżeczki żelatyny
100 g wiórków kokosowych
cukier puder do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- 250 g masła utrzyj z 250 g cukru, cukrem wanilinowym i solą. Kolejno dodawaj 4 jajka, mąkę z proszkiem i mleko. Piecz 25 minut w temperaturze 175 st. C.
- 3 białka ubij z solą, dodając 150 g cukru. Pianę wyłóż do tortownicy i uformuj fale. Susz około 2,5 godziny w temperaturze 120 st. C. Bezę ostudź.
- 200 ml soku z cytryn zagotuj z 250 ml wody, 200 g cukru i 1 łyżką masła. Dodaj mąkę ziemniaczaną z 36 ml wody. Ostudzoną masę połącz z 3 żółtkami.
- Biszkopt podziel na 3 krążki. 3 żółtka połącz z 2 łyżkami cukru. Kremówkę ubij z resztą cukru i połącz z żółtkami i rozpuszczoną żelatyną.
- 1/2 masy cytrynowej wyłóż na spód. Przykryj drugim płatem i posmaruj 1/2 masy. Przykryj trzecim płatem. Bok i wierzch posmaruj kremem.
- Bok posyp wiórkami kokosowymi, a na wierzchu ułóż upieczony krążek bezowy. Całość posyp cukrem pudrem. Możesz również ozdobić listkiem mięty.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku