Dzisiaj jest: Poniedziałek, 26.10.2020 Imieniny: Lucjana i Ewarysta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Rabarbarowiec z pianką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

    Kruche ciasto
  • 3 szklanki  mąki
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 25 dag  margaryny
  • 5 sztuk żółtek
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
    Masa rabarbarowa
  • 1.5 kg  rabarbaru
  • 35 dag  + 4 łyżki cukru
  • budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
    Piana
  • 5 sztuk białek
  • 1 szklanka  cukru kryształu
  • 1 sztuka kisiel wiśniowy

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, wsyp cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj żółtka i posiekaną margarynę. Wyrób ciasto. Około jednej trzeciej odkrój i włóż do lodówki na 30 minut. Pozostałe ciasto rozwałkuj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (23 x 38 cm).
  2. Masa rabarbarowa: Zdejmij skórkę z rabarbaru, umyj go, pokrój w kostkę i zasyp na noc 35 dag cukru. Rano wyłóż rabarbar na sito. Odlej 2 szklanki soku, wsyp 4 łyżki cukru i ugotuj budyń. Dodaj do niego rabarbar, wymieszaj i ostudź.
  3. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj kisiel i zmiksuj na najmniejszych obrotach.
  4. Wyłóż na ciasto masę, a na nią pianę. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach resztę ciasta. Piecz 60 minut w 160 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE