Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Kruche ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 25 dag margaryny
- 5 sztuk żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa rabarbarowa
- 1.5 kg rabarbaru
- 35 dag + 4 łyżki cukru
- budyń śmietankowy na 3/4 l mleka
- Piana
- 5 sztuk białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 sztuka kisiel wiśniowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę, wsyp cukier puder i proszek do pieczenia, dodaj żółtka i posiekaną margarynę. Wyrób ciasto. Około jednej trzeciej odkrój i włóż do lodówki na 30 minut. Pozostałe ciasto rozwałkuj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (23 x 38 cm).
- Masa rabarbarowa: Zdejmij skórkę z rabarbaru, umyj go, pokrój w kostkę i zasyp na noc 35 dag cukru. Rano wyłóż rabarbar na sito. Odlej 2 szklanki soku, wsyp 4 łyżki cukru i ugotuj budyń. Dodaj do niego rabarbar, wymieszaj i ostudź.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj kisiel i zmiksuj na najmniejszych obrotach.
- Wyłóż na ciasto masę, a na nią pianę. Na wierzch zetrzyj na tarce o dużych oczkach resztę ciasta. Piecz 60 minut w 160 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka