Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 15 osób
Składniki
3 szklanki mąka tortowa
2 łyżki cukier puder
6 dag masło lub masło roślinne
3 sztuki żółtko z jajka
3 dag drożdże
1 sztuka skórka z cytryny
1 szczypta sól
0.6 szklanki mleko
mąka
do podsypaniatłuszcz
do wysmarowania blachyjajko
wymieszane z łyżką wody, do posmarowania rogalilukier
o smaku pomarańczowym lub arakowym
- Nadzienie
konfitury z wiśni
domowe, dobrze wysmażone powidła lub dobrze wysmażona marmolada, albo dokładnie odsączone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do wygrzanej, przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny i sól, wszystko lekko mieszamy, wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto.
- Pod koniec dodajemy roztopione, letnie masło i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, odrywamy od niego małe kawałki, rozwałkowujemy, tworząc zgrabne trójkąty, od razu smarujemy lekko podgrzanym nadzieniem, zwijamy dość ciasno, różki składamy ku sobie i układamy (w sporych odstępach) na wysmarowanej tłuszczem blasze.
- Gdy rogale podwoją objętość, tuż przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy delikatnie wierzchy jajkiem wymieszanym z wodą, pieczemy w temp. 160-180°C przez 25-30 minut.
- Pięknie zarumienione zsuwamy z blachy i, jeszcze ciepłe, smarujemy lukrem o ulubionym smaku.