Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 15 osób
Składniki
- 3 szklanki mąka tortowa
- 2 łyżki cukier puder
- 6 dag masło lub masło roślinne
- 3 sztuki żółtko z jajka
- 3 dag drożdże
- 1 sztuka skórka z cytryny
- 1 szczypta sól
- 0.6 szklanki mleko
- mąka
do podsypania - tłuszcz
do wysmarowania blachy - jajko
wymieszane z łyżką wody, do posmarowania rogali - lukier
o smaku pomarańczowym lub arakowym
- Nadzienie
- konfitury z wiśni
domowe, dobrze wysmażone powidła lub dobrze wysmażona marmolada, albo dokładnie odsączone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do wygrzanej, przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny i sól, wszystko lekko mieszamy, wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto.
- Pod koniec dodajemy roztopione, letnie masło i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi objętość, odrywamy od niego małe kawałki, rozwałkowujemy, tworząc zgrabne trójkąty, od razu smarujemy lekko podgrzanym nadzieniem, zwijamy dość ciasno, różki składamy ku sobie i układamy (w sporych odstępach) na wysmarowanej tłuszczem blasze.
- Gdy rogale podwoją objętość, tuż przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy delikatnie wierzchy jajkiem wymieszanym z wodą, pieczemy w temp. 160-180°C przez 25-30 minut.
- Pięknie zarumienione zsuwamy z blachy i, jeszcze ciepłe, smarujemy lukrem o ulubionym smaku.