Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rogale drożdżowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rogale możemy także posypać cukrem pudrem.

1 porcja dla: 12 - 15 osób


Składniki

  • 3 szklanki  mąka tortowa
  • 2 łyżki  cukier puder
  • 6 dag  masło lub masło roślinne
  • 3 sztuki  żółtko z jajka
  • 3 dag  drożdże
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
  • 1 szczypta  sól
  • 0.6 szklanki  mleko
  • mąka
    do podsypania
  • tłuszcz
    do wysmarowania blachy
  • jajko
    wymieszane z łyżką wody, do posmarowania rogali
  • lukier
    o smaku pomarańczowym lub arakowym
    Nadzienie
  • konfitury z wiśni
    domowe, dobrze wysmażone powidła lub dobrze wysmażona marmolada, albo dokładnie odsączone

Sposób przyrządzania:

  1. Do wygrzanej, przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny i sól, wszystko lekko mieszamy, wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto.
  2. Pod koniec dodajemy roztopione, letnie masło i jeszcze przez chwilę wyrabiamy, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty, przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Gdy ciasto podwoi objętość, odrywamy od niego małe kawałki, rozwałkowujemy, tworząc zgrabne trójkąty, od razu smarujemy lekko podgrzanym nadzieniem, zwijamy dość ciasno, różki składamy ku sobie i układamy (w sporych odstępach) na wysmarowanej tłuszczem blasze.
  4. Gdy rogale podwoją objętość, tuż przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy delikatnie wierzchy jajkiem wymieszanym z wodą, pieczemy w temp. 160-180°C przez 25-30 minut.
  5. Pięknie zarumienione zsuwamy z blachy i, jeszcze ciepłe, smarujemy lukrem o ulubionym smaku.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 34


Zobacz więcej na temat:

rogaleprzepisy na desery


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE