Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
1/2 kostki margaryny
1 łyżka smalcu
3 szklanki mąki tortowej
1/2 sztuki kubka kwaśnej śmietany
3 dag drożdży
4 łyżki cukru
1 sztuka żółtko
1 sztuka jajko
- Nadzienie
3 sztuki banany
150 g świeżych malin
1/2 szklanki mielonych migdałów
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z drożdży i cukru zrób rozczyn. Następnie dodaj go do mąki, margaryny, smalcu, śmietany, żółtka oraz jajka i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je i pokrój na trójkąty.
- Banany obierz i rozgnieć razem z malinami. Dodaj mielone migdały. Na każdym trójkącie ciasta ułóż po łyżeczce nadzienia, a następnie zwiń tak, by powstał rogalik. Gotowe rogaliki piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Przed podaniem rogaliki polukruj i udekoruj malinami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka