Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rogaliki ze śliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 500 g  mąki
  • 1 kostka  margaryny
  • 1 sztuka jajko
  • 1 sztuka żółtko
  • sól
  • 1/2 szklanki  śmietany
  • 60 g  drożdży
  • 1 kg  śliwek
  • cukier puder
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże pokrusz do śmietany i wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
  2. Margarynę posiekaj z mąką. Dodaj rozczyn z drożdży i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je na placek i podziel go na trójkąty. Na każdym połóż pół śliwki i zawiń w rogalik.
  3. Gotowe rogaliki układaj na blasze i piecz 10-15 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij rogaliki z piekarnika, przestudź i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE