Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 500 g mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 sztuka jajko
- 1 sztuka żółtko
- sól
- 1/2 szklanki śmietany
- 60 g drożdży
- 1 kg śliwek
- cukier puder
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże pokrusz do śmietany i wymieszaj. Dodaj jajko, żółtko, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw rozczyn do wyrośnięcia.
- Margarynę posiekaj z mąką. Dodaj rozczyn z drożdży i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj je na placek i podziel go na trójkąty. Na każdym połóż pół śliwki i zawiń w rogalik.
- Gotowe rogaliki układaj na blasze i piecz 10-15 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie wyjmij rogaliki z piekarnika, przestudź i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!