Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 250 sztuk mąki, najlepiej bezglutenowej (dla alergików)
- pół opakowania drożdży
- 100 ml śmietany
- 125 g masła
- jedno żółtko
- 2 łyżki cukru (ja dodaje trzcinowy)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę zagnieść z drożdżami. Między czasie rozpuścić masło, pozostawić do ostudzenia. Żółtko ucieramy z cukrem, po kolei dodajemy masło, śmietanę i mąkę.
- Zagniatamy masło i czekamy do wyrośnięcia.
- Rozwałkowujemy, kroimy na trójkąty i zawijamy w rogaliki.
Źródło przepisu: http://www.mamazone.pl/kuchnia/przepisy/male-dziecko/201008/maslane-rogale.aspx