Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rolada malinowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Najlepiej smakuje schłodzone.

1 porcja dla: 4 - 10 osób


Składniki

  • 4 sztuki  jaja
  • 125 g  cukier
  • 75 g  mąka pszenna
  • 50 g  mąka ziemniaczana
  • 1 łyżeczka  cukier waniliowy
  • 2 szklanki  kremówka
  • 3 łyżki  cukier puder
  • 1 łyżka  żelatyna
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
  • 150 g  maliny

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem białym i waniliowym. Całość połączyć, dodać obie mąki i dokładnie wymieszać.
  2. Płaską blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
  3. Po upieczeniu wyjąć i posypać cukrem. Następnie odwrócić do góry dnem, zdjąć blaszkę i papier, a ciasto zwinąć w rulon.
  4. Krem: łyżkę żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach wody, następnie schłodzić.
  5. Kremówkę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny, żelatynę oraz maliny. Całość dokładnie wymieszać.
  6. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować wedle uznania.



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 10


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE