Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 10 osób
Składniki
- 4 sztuki jaja
- 125 g cukier
- 75 g mąka pszenna
- 50 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka cukier waniliowy
- 2 szklanki kremówka
- 3 łyżki cukier puder
- 1 łyżka żelatyna
- 1/2 sztuki sok z cytryny
- 150 g maliny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem białym i waniliowym. Całość połączyć, dodać obie mąki i dokładnie wymieszać.
- Płaską blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
- Po upieczeniu wyjąć i posypać cukrem. Następnie odwrócić do góry dnem, zdjąć blaszkę i papier, a ciasto zwinąć w rulon.
- Krem: łyżkę żelatyny rozpuścić w 3 łyżkach wody, następnie schłodzić.
- Kremówkę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny, żelatynę oraz maliny. Całość dokładnie wymieszać.
- Ciasto rozwinąć, posmarować kremem, ponownie zwinąć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekorować wedle uznania.