Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Rolada z musem jabłkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rolada z musem jabłkowym to smaczny i dość szybki w przygotowaniu deser. Nie jest także zbyt kaloryczny, gdyż jedna porcja to tylko 120 kcal.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 3 sztuki  jajka
  • 1/4 łyżeczki  proszek do pieczenia
  • 3 łyżki  mąka pszenna
  • 2 łyżki  mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki  cukier
  • cukier puder
    do posypania
  • 6 sztuk  jabłka
  • 1 opakowanie  galaretka
    cytrynowa

Sposób przyrządzania:

  1. Białka ubij, dodaj cukier i żółtka. Na koniec delikatnie wymieszaj z mąkami i proszkiem do pieczenia. Uzyskaną masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Piecz 8 minut w 190 st. C. Po tym czasie ciasto wyłóż na posypaną cukrem ściereczkę i zdejmij papier. Biszkopt zwiń razem ze ściereczką.
  3. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce, przełóż do garnka i podlej odrobiną wody. Duś na średnim ogniu, często mieszając. Do owoców wsyp galaretkę i mieszaj, aż proszek się rozpuści. Przestudź.
  4. Tężejącą masę wyłóż na rozwinięty placek i ponownie zwiń. Odstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE