Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- Ciasto
5 sztuk jajek
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem serowy
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
1/3 szklanki cukru pudru
- Masa śmietankowa
250 ml śmietany kremówki
1 opakowanie usztywniacza do śmietany
1 łyżka cukru pudru
- Dodatkowo
4 łyżki dżemu malinowego
1 łyżka cukru pudru
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Jajka utrzyj z cukrem. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią połowę masy biszkoptowej i piecz 10 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie w ten sam sposób upiecz drugą połowę masy biszkoptowej.
- Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zroluj. Odstaw do przestygnięcia.
- Krem serowy: Do miski włóż serek. Wlej śmietankę i dodaj cukier puder. Miksuj przez chwilę, aż masa zgęstnieje.
- Masa śmietankowa: Kremówkę ubij z usztywniaczem i cukrem.
- Rolady biszkoptowe: 3/4 kremu serowego rozsmaruj na jednym biszkopcie, zroluj. Resztę kremu nałóż do szprycy, ozdób roladę. Drugi biszkopt posmaruj dżemem, a następnie masą śmietankową i zroluj. Wierzch rolady posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia