Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
30 dag mąki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
2 łyżki masła
6 sztuk żółtek
1 łyżka spirytusu
1 sztuka białko
- Dodatkowo
olej do smażenia
konfitura wiśniowa
wisienki kandyzowane
cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj żółtka. Dołóż cukier, miękkie masło, śmietanę i spirytus. Ugnieć wszystko razem widelcem, a następnie zagnieć elastyczne ciasto. Przełóż na blat i przez 10 minut obijaj wałkiem.
- Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Wykrój po 10 krążków średnicy 9, 8 i 7 cm. Każdy krążek natnij i posmaruj środek białkiem. Zlepiaj po 3 krążki różnej średnicy. Środki dociśnij mocno palcem.
- W płaskiej dużej patelni rozgrzej olej i smaż róże na średnim ogniu, przekręcając co jakiś czas na drugą stronę. Gdy staną się pulchne i złote, wyjmij je na ręcznik papierowy. Przestudź.
- W środek każdej róży włóż po łyżeczce konfitury i wisienkę. Podawaj oprószone cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca