Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk żółtek
- 3 łyżki cukru
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 125 ml piwa pszenicznego
- 1.5 l oleju słonecznikowego
- cukier puder
- konfitura wiśniowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka utrzyj z cukrem miksując na najwyższych obrotach, aż będą jasne i puszyste. Dodaj przesianą mąkę, a potem stopniowo wlewaj piwo. Wyrób jednolite ciasto i uformuj z niego kulę. Jeśli się klei, możesz dodać więcej mąki.
- Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiaj, a następnie uderzaj ciasto wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto bije się wałkiem, aż będzie płaskie, składa się je na pół i znów na pół, a potem ponownie rozbija na płasko. Czynność ta powinna trwać 10-15 minut.
- W niezbyt szerokim garnku nagrzej olej do temperatury 175 st. C. Gdy będzie się już nadawał do smażenia, zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek.
- Ciasto podziel na kilka części. Kolejno rozwałkowuj je na cienkie placki, posypując mąką. Wytnij z nich kółka trzema szklankami o różnej wielkości. Ponacinaj koła nożem w kilku miejscach na obwodzie na głębokość około 1 cm. Żebu powstała róża, układaj jeden krążek na drugim od największego do najmniejszego. Palcem mocno dociśnij środek. Tak uformowane różyczki wrzucaj na olej najmniejszym krążkiem do dołu. Smaż 2 minuty na złoty kolor, raz przewracając. Osącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem, w środek włóż po łyżeczce konfitury.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka