Dzisiaj jest: Sobota, 14.06.2025 Imieniny: Walerego i Bazylego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Rozetki ze śliwkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 20 g  świeżych drożdży
  • 80 g  cukru pudru
  • 100 ml  mleka
  • 400 g  mąki
  • 50 g  orzechów włoskich
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1 sztuka jajko
  • 100 g  masła
  • 300 g  śliwek
  • 60 g  dżemu porzeczkowego
  • 30 g  gruboziarnistego cukru do posypania
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Z drożdży, 1 łyżki cukru pudru, 50 ml letniego mleka oraz 2 łyżek mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiej resztę mąki z cukrem pudrem. Dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, 1 jajko, resztę letniego mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko wyrób, a na koniec dodaj połowę roztopionego masła. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, by wyrosło.
  2. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Posmaruj go dżemem porzeczkowym, posyp posiekanymi orzechami i ułóż pokrojone śliwki.
  3. Ciasto z dodatkami ostrożnie zwiń tworząc roladę. Następnie pokrój ją w plastry o szerokości 3 cm.
  4. Porcje ciasta ułóż płasko ciasno obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pojedyncze kawałki posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp gruboziarnistym cukrem. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE