Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
20 g świeżych drożdży
80 g cukru pudru
100 ml mleka
400 g mąki
50 g orzechów włoskich
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 sztuka jajko
100 g masła
300 g śliwek
60 g dżemu porzeczkowego
30 g gruboziarnistego cukru do posypania
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z drożdży, 1 łyżki cukru pudru, 50 ml letniego mleka oraz 2 łyżek mąki przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiej resztę mąki z cukrem pudrem. Dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy, 1 jajko, resztę letniego mleka oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko wyrób, a na koniec dodaj połowę roztopionego masła. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut, by wyrosło.
- Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój na kawałki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 0,5 cm. Posmaruj go dżemem porzeczkowym, posyp posiekanymi orzechami i ułóż pokrojone śliwki.
- Ciasto z dodatkami ostrożnie zwiń tworząc roladę. Następnie pokrój ją w plastry o szerokości 3 cm.
- Porcje ciasta ułóż płasko ciasno obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pojedyncze kawałki posmaruj pozostałym roztopionym masłem i posyp gruboziarnistym cukrem. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku