Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 400 g ciasto francuskie
- 1 sztuka jajka
- 2 sztuki białko z jajka
- 120 g cukier
- 1 szczypta sól
- cukier puder
do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto francuskie rozwałkuj na cienki placek i radełkiem pokrój je na paski o szerokości 3 cm. Do miski wbij 1 jajko i rozkłóć. Każdy z pasków dokładnie posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Paski ciasta nawiń na metalowe foremki i ponownie wysmaruj rozkłóconym jajkiem. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 15 minut w 190 st. C. Ostudź i zdejmij z rurek.
- Białka wymieszaj z solą oraz 40 g cukru. Następnie ubij na sztywno. Resztę cukru wsyp do garnka. Dodaj 4 łyżki wody i zagotuj. Zawartość naczynia połącz z białkami i ubij na sztywną pianę.
- Przygotowany krem starannie nałóż do woreczka cukierniczego z gładką końcówką. Każdą z rurek dokładnie wypełnij nadzieniem. Przed podaniem rurki schłodź w lodówce i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku