Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 30 dag okrągłego ryżu
- 600 ml mleka
- 6 dag masła
- 4 sztuki żółtka
- 5 dag cukru pudru
- 20 dag truskawek
- 4 dag drobnego cukru
- masło i drobny cukier do foremek
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż kilkakrotnie opłucz w ciepłej wodzie. Mleko zagotuj ze szczyptą soli i 2 dag masła. Następnie dodaj ryż i gotuj na bardzo małym ogniu, aż ryż będzie miękki, mieszając od czasu do czasu. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na pianę i dodaj do ugotowanego ryżu.
- Truskawki opłucz, osusz za pomocą ręcznika papierowego, oberwij szypułki i pokrój na małe kawałki. Foremki do zapiekania wysmaruj masłem, a następnie oprósz odrobiną drobnego cukru.
- Do foremek przełóż połowę ryżu z mlekiem oraz pokrojone na kawałki truskawki. Na owoce wyłóż resztę ugotowanego ryżu. Na wierzch poukładaj wiórki pozostałego masła i posyp je drobnym cukrem.
- Ryż zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15 minut. Przed podaniem deser udekoruj kawałkami świeżych truskawek.
Źródło przepisu: Smacznego!