Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 100 g ugotowanej i odsączonej kaszy gryczanej
- 250 g mąki
- 50 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g mielonych migdałów
- 1.5 łyżeczek sody
- 50 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 110 g masła
- 1 sztuka jajko
- 125 ml mleka
- 1 szczypta soli
- 100 g mrożonych malin lub innych owoców
- drobny cukier do posypania
- mąką do podsypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąki wymieszaj z migdałami, cukrem, cukrem waniliowym, solą oraz sodą. Dodaj zimne, pokrojone masło. Wyrób palcami, dodaj mleko, jajko i kaszę. Szybko zagnieć ciasto, połącz z malinami.
- Na blacie posypanym mąką rozpłaszcz ciasto na gruby placek. Nożem wykrój trójkąty, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp drobnym cukrem.
- Piecz około 35 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca