Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 14 osób
Składniki
- Spód
200 g biszkoptów
90 g masła
- Masa serowa
1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
1 szklanka cukru pudru
200 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Wierzch
8 sztuk mandarynek
2-3 sztuki biszkopty
2 łyżki campari
2 łyżki grubego cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Odłóż kilka biszkoptów, a pozostałe włóż do foliowej torebki i rozgnieć wałkiem. Następnie utrzyj je z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masę wyłóż na tortownicę i wstaw do lodówki, by się schłodziła.
- Twaróg przełóż do miski. Dodaj cukier puder oraz śmietanę i utrzyj wszystko razem. Żelatynę zalej gorącą wodą i energicznie wymieszaj, by się rozpuściła. Gdy żelatyna lekko przestygnie, dodaj ją do masy serowej i wymieszaj.
- Gotową masę serową wylej na biszkoptowy spód i ponownie wstaw do lodówki, by warstwy zastygły.
- Mandarynki umyj, obierz, podziel na cząstki i skrop je campari. Odstaw na 15-20 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki. Na wierzchu ułóż cząstki mandarynek i ponownie schłodź. Na koniec wierzch ciasta posyp grubym cukrem i pokruszonymi biszkoptami.
Źródło przepisu: moje smaki życia