Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Kruche ciasto:
300 g mąka pszenna
150 g masło
1 łyżeczka sól
płaskawoda
- Masa serowa:
750 g twaróg
z wiaderka180 g cukier
2 łyżki cukier waniliowy
6 sztuk jajka
oddzielnie żółtka i białka20 g skrobia kukurydziana
75 g masło
3 łyżki rodzynki
sułtańskie Bakalland namoczone3 łyżki skórka z pomarańczy
- Lukier:
5 łyżek cukier puder
2 łyżki woda
- Do dekoracji:
3 łyżki skórka z pomarańczy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu). Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszamy mąkę z masłem i solą. Dodajemy tyle wody, żeby ciasto się skleiło. Gdy to już się uda, wstawiamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie 2/3 kruchego ciasta rozwałkowujemy na 0,5 cm i przekładamy do formy.
- Spód pieczemy przez 15 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Oddzielamy żółtka od białek. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i mieszamy. Do całości dodajemy ser, skrobię, cukier wanilinowy, rodzynki i skórkę pomarańczy i nadal mieszamy.
- Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy te dwie masy. Całość wykładamy na podpieczony spód. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niego cienkie paski. Na wierzchu ciasta układamy kratkę z pasków.
- Całość pieczemy w 180 stopni C (z termoobiegiem) przez 45-50 minut. Po tym czasie studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. W tym czasie mieszamy cukier puder z wodą i tak uzyskanym lukrem smarujemy wystudzony sernik, który posypujemy skórką pomarańczy.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl