Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:


Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
biszkopty
do wyłożenia spodu dużej tortownicy
dżem
morelowy
1 kg ser biały
tłusty, dobrze utarty
10 sztuk żółtko z jajka
5 sztuk białko z jajka
1.5 szklanek cukier puder
1 szklanka bakalie
rozdrobnione
1/2 kostki masło
lub masła roślinnego
3 łyżki kasza manna
kopiaste
2 opakowania cukier waniliowy
1 szczypta sól
do ubicia piany
tłuszcz
do wysmarowania formy
bułka tarta
do posypania formy
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy robotem, gdy składniki się połączą, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka na przemian z serem.
- Do gotowej masy dodajemy kaszę mannę, bakalie i pianę ubitą z białek.
- Składniki delikatnie, ale dokładnie łączymy (najlepiej drewnianą łyżką) i wykładamy na przygotowaną dużą tortownicę, wyłożoną biszkopcikami pokrytymi warstwą morelowego dżemu.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez godzinę lub nieco dłużej.
- Wyjmujemy, gdy wierzch jest zrumieniony, a boki lekko odstają od formy.
- Studzimy w tortownicy.
- Zimny sernik przekładamy na paterę.
- Podajemy pokrojony w zgrabne romby.























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!