Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
- 1/2 kg sera tłustego mielonego
- 13 dag masła
- 2 sztuki jajka plus 2 żółtka
- 1 szklanka bakalii - orzechy włoskie, migdały, rodzynki
- owoce do dekoracji np. truskawki
- 1 sztuka cukier waniliowy
- 3 sztuki galaretki cytrynowe (2 na wierzch i 1 do masy serowej)
- 1 sztuka i 1/2 szklanki cukru pudru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozpuścić galaretkę w 2/3 szklanki wrzącej wody z czajnika. Utrzeć masło 82%. Gdy będzie już miękkie, dodać po łyżce cukier puder aż do wyczerpania, potem 4 żółtka, z czego 2 białka zachować na później. Ucierać masę 15 minut. Dodać torebkę cukru wanilinowego. Do utartej masy dodawać po łyżce biały ser oraz krzepnącą żółtą galaretkę.
- Ubić 2 białka na sztywną pianę i dodać pianę razem z bakaliami do masy serowej. Delikatnie mieszać od góry do dołu, tak żeby nie rozbić delikatnej piany z białek.
- Masę należy wlać do tortownicy 24 cm na wysmarowany masłem i oprószony bułką tartą spód. Wstawić sernik do lodówki. Po ok. 2 godzinach wierzch sernika powinien nieco stężeć, gdy już stężeje, można przystąpić do dekoracji.
- Rozpuścić 2 galaretki w 3 szklankach wody i odstawić do ostygnięcia. Na desce przygotować owoce do dekoracji. Ułożyć owoce na serniku, zalać chłodną galaretką i wstawić z powrotem do lodówki.
- Sernik należy przygotować poprzedniego dnia przed podaniem, ponieważ potrzebuje czasu do stężenia.
Źródło przepisu: informacja prasowa Media Forum