Dzisiaj jest: Środa, 23.09.2020 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Sernik na zimno z bakaliami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 20 osób


Składniki

  • 1/2 kg  sera tłustego mielonego
  • 13 dag  masła
  • 2 sztuki jajka plus 2 żółtka
  • 1 szklanka  bakalii - orzechy włoskie, migdały, rodzynki
  • owoce do dekoracji np. truskawki
  • 1 sztuka cukier waniliowy
  • 3 sztuki galaretki cytrynowe (2 na wierzch i 1 do masy serowej)
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Rozpuścić galaretkę w 2/3 szklanki wrzącej wody z czajnika. Utrzeć masło 82%. Gdy będzie już miękkie, dodać po łyżce cukier puder aż do wyczerpania, potem 4 żółtka, z czego 2 białka zachować na później. Ucierać masę 15 minut. Dodać torebkę cukru wanilinowego. Do utartej masy dodawać po łyżce biały ser oraz krzepnącą żółtą galaretkę.
  2. Ubić 2 białka na sztywną pianę i dodać pianę razem z bakaliami do masy serowej. Delikatnie mieszać od góry do dołu, tak żeby nie rozbić delikatnej piany z białek.
  3. Masę należy wlać do tortownicy 24 cm na wysmarowany masłem i oprószony bułką tartą spód. Wstawić sernik do lodówki. Po ok. 2 godzinach wierzch sernika powinien nieco stężeć, gdy już stężeje, można przystąpić do dekoracji.
  4. Rozpuścić 2 galaretki w 3 szklankach wody i odstawić do ostygnięcia. Na desce przygotować owoce do dekoracji. Ułożyć owoce na serniku, zalać chłodną galaretką i wstawić z powrotem do lodówki.
  5. Sernik należy przygotować poprzedniego dnia przed podaniem, ponieważ potrzebuje czasu do stężenia.
Smacznego!


Źródło przepisu: informacja prasowa Media Forum


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 99


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE