Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- Spód:
2 szklanki orzechy włoskie
posiekane2 łyżki masło
10 sztuk herbatniki
- Masa serowa:
700 g serek homogenizowany
naturalny250 g śmietana kremówka
4 łyżki cukier puder
2 łyżki żelatyna
500 g truskawki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Herbatniki drobno pokrusz i wymieszaj z orzechami. Zalej rozpuszczonym masłem, wymieszaj. Uzyskaną masą wyłóż dno tortownicy i wstaw do lodówki.
- Kremówkę ubij. Następnie ciągle miksując, dodawaj partiami cukier i serek. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki gorącej wody. Ostudzoną wlewaj do masy, nadal miksując.
- Na schłodzony spód wyłóż warstwę masy, wciśnij w nią całe truskawki i przykryj pozostałą masą. Wierzch posyp orzechami. Przed podaniem schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia