Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
200 g wafli czekoladowych
1 łyżeczka kakao
3 łyżki masła
1.25 szklanek cukierków miętowo-czekoladowych + do dekoracji
1.25 kg twarożku śmietankowego
330 g cukru
4 sztuki jajka
1/3 szklanki zaparzonej kawy
420 g kremówki
220 g kwaśnej śmietany
wiórki czekoladowe do dekoracji
tłuszcz i bułka tarta do formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wafle drobno pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem oraz kakao. Masą wylep dno natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy.
- 1,25 szklanki cukierków miętowo-czekoladowych rozpuść w rondelku, mieszając od czasu do czasu. Odstaw do ostygnięcia.
- Twarożek śmietankowy dokładnie utrzyj z cukrem. Nie przerywając mieszania, wbijaj po 1 jajku. Powoli wlewaj kawę i 220 g kremówki. Następnie masę serową połącz z 220 g kwaśnej śmietany wymieszanej ze stopionymi cukierkami.
- Całość ostrożnie wylej na przygotowany spód z wafli. Tortownicę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz 70 minut.
- Upieczony sernik zostaw w piekarniku do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy. Ciasto udekoruj resztą ubitej kremówki, cukierkami i wiórkami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku