Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto kruche
250 g margaryny
500 g mąki pszennej
125 g cukru
4 sztuki żółtka
15 g proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa
125 g cukru
1000 ml śmietany 18%
2 opakowania budyniu śmietankowego w proszku
4 sztuki białka
- Dodatkowo
papier do pieczenia
folia spożywcza
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto kruche: Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj margarynę, cukier oraz żółtka i zmiksuj wszystko na gładkie ciasto. Ciasto przełóż na posypany mąką blat i szybko zagnieć.
- Podziel ciasto na dwie części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszą porcję ciasta zawiń w folię i włóż na pół godziny do zamrażarki. Pozostałe ciasto rozwałkuj i wylep nim spód wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piecz 10 minut w 180 st. C.
- Masa śmietankowa: Białka ubij na sztywno z cukrem. Śmietanę zmiksuj z proszkiem budyniowym, a następnie delikatnie wymieszaj z ubitą pianą z białek.
- Sernik śmietankowy: Masę śmietankową wyłóż na podpieczone ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Na masę śmietankową zetrzyj na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Piecz 50 minut w 170 st. C.
Źródło przepisu: Moja Kuchnia