Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- Spód
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g mąki
1 sztuka jajko
100 g cukru
- Masa serowa
600 g mielonego twarogu
300 g serka mascarpone
3 sztuki jajka
200 g słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- Dodatkowo
150 g czekolady deserowej
200 g czekoladowych wafelków
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czekoladę rozpuść razem z masłem. Jajko utrzyj z cukrem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz mąkę i wymieszaj. Uzyskane ciasto wylej do formy o średnicy 21 cm. Piecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Następnie wyjmij ciasto i odstaw do przestygnięcia, po czym przekrój je na dwa blaty (jeden powinien być cieńszy).
- Ser przełóż do miski. Dodaj jajka, serek mascarpone, mąkę oraz mleko i zmiksuj. 1/4 uzyskanej masy odłóż.
- Spód ciasta włóż do formy, polej połową masy serowej, przykryj cieńszym krążkiem i wylej resztę masy. Piecz 60 minut w 150 st. C. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do przestygnięcia.
- Zimne ciasto przełóż do większej formy, boki wyłóż wafelkami. Czekoladę deserową rozpuść i polej wierzch, a na nią wlej resztę masy serowej, robiąc esy-floresy. Gotowe ciasto schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: Moje smaki życia