Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 14 - 16 osób
Składniki
1 kg ser biały
tłusty, doskonale zmielony10 sztuk jajka
25 dag masło
lub masło roślinne2 szklanki cukier puder
2 łyżki mąka krupczatka
kopiaste1 opakowanie budyń waniliowy
1 opakowanie cukier waniliowy
1.5 szklanek rodzynki
1/2 szklanki skórka z pomarańczy
tłuszcz
do wysmarowania formybułka tarta
do posypania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ucieramy na puch, dodajemy, cały czas ucierając, po jednym, żółtka.
- Gdy masa będzie jednolita, dodajemy, w kilku częściach, ser i, cały czas ucierając, siejemy przez sito mąkę i budyń.
- Na końcu dodajemy pianę ubitą z 5 białek.
- Do utartej, pulchnej masy dodajemy bakalie, całość wylewamy na przygotowaną dużą tortownicę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez 80 minut.
- Sernik jest upieczony, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy.
- Wychłodzony, przekładamy na paterę.