Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 250 g gotowanej masy makowej
- 6 sztuk jabłek
- 100 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 125 g cukru
- 6 sztuk jajek
- 500 g serka śmietankowego
- 250 g gęstej śmietany
- 2-3 łyżki kaszy manny
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masę makową przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj z 1 jajkiem.
- Masło lub margarynę utrzyj z cukrem wanilinowym, solą oraz cukrem. Do masy porcjami dodawaj serek śmietankowy, śmietanę oraz obie mąki.
- Następnie do kremu twarogowego wbijaj po 1 jajku i stopniowo wsypuj kaszę mannę, stale miksując. Masę przełóż do posmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą tortownicy.
- Jabłka umyj, osusz, obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne. Połówki owoców ułóż obok siebie na kremie serowym rozcięciami do dołu. Lekko dociśnij.
- Masę makową wyłóż między jabłka. Ciasto piecz 60-70 minut w temperaturze 175 st. C. Upieczony sernik odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku