Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
250 g gotowanej masy makowej
6 sztuk jabłek
100 g masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru wanilinowego
125 g cukru
6 sztuk jajek
500 g serka śmietankowego
250 g gęstej śmietany
2-3 łyżki kaszy manny
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy
bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masę makową przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj z 1 jajkiem.
- Masło lub margarynę utrzyj z cukrem wanilinowym, solą oraz cukrem. Do masy porcjami dodawaj serek śmietankowy, śmietanę oraz obie mąki.
- Następnie do kremu twarogowego wbijaj po 1 jajku i stopniowo wsypuj kaszę mannę, stale miksując. Masę przełóż do posmarowanej tłuszczem oraz obsypanej bułką tartą tortownicy.
- Jabłka umyj, osusz, obierz, przekrój i usuń gniazda nasienne. Połówki owoców ułóż obok siebie na kremie serowym rozcięciami do dołu. Lekko dociśnij.
- Masę makową wyłóż między jabłka. Ciasto piecz 60-70 minut w temperaturze 175 st. C. Upieczony sernik odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku