Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 10 osób
Składniki
3 łyżeczki żelatyna
250 g serek homogenizowany
250 g ser ricotta
200 g krakersy
50 g masło
250 g kurki grzyby
1 sztuka szalotka
3 łyżki szczypior
posiekany2 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- Krakersy pokrusz i wymieszaj z masłem. Uzyskaną masę rozłóż równomiernie w tortownicy.
- Kurki umyj, osusz i podsmaż razem z posiekaną szalotką na rozgrzanej łyżce oliwy. Przestudź.
- Oba rodzaje sera dokładnie wymieszaj, dodaj 2 łyżki szczypiorku, przestudzoną żelatynę, sól oraz pieprz. Na koniec dodaj grzyby i wymieszaj. Przełóż masę na warstwę krakersów, wyrównaj i wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem posyp pozostałym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia