Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1 sztuka jajko
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa
1.5 kg zmielonego twarogu
1 kostka masła
5-6 sztuk jajek
1.5 szklanek cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Masa makowa
2 szklanki maku
2 łyżki płynnego miodu
3-4 sztuki białka
1/4 szklanki zmielonych migdałów
1/4 szklanki zmielonych orzechów
3 łyżki skórki pomarańczowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Mąkę przesiej wraz proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, margarynę, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto i wyłóż na blachę o wymiarach 24x36 cm.
- Masa serowa: Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem. Następnie nie przerywając ucierania dodawaj porcjami ser, mąkę i cukier wanilinowy. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- Masa makowa: Mak sparz i zmiel. Dodaj miód, bakalie oraz 3 łyżki masy serowej i wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą makową.
- Na kruche ciasto wyłóż na przemian masę serową i makową.
- Piecz 60 minut w temperaturze 160-180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka