Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Masa serowa
- 1 kg sera białego mielonego
- 1 szklanka cukru (czubata)
- 200 g masła
- 4 sztuki jajka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- Dodatkowo
- 1 sztuka puszka brzoskwiń w syropie
- 1 sztuka kiwi
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- papier do pieczenia
- 100 g margaryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masa serowa: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj jajka, ser oraz budyń w proszku. Całość wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Sernik: Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj margaryną. Do tak przygotowanej formy wyłóż masę serową. Piecz 60 minut w temperaturze 175 st. C. Po upieczeniu zostaw ciasto w formie i odstaw, by wystygło.
- Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w półksiężyce. Kiwi obierz, pokrój w plasterki i sparz wrzątkiem.
- Na wierzchu sernika ułóż kawałki brzoskwiń i kiwi. Zalej tężejącą galaretką. Odstaw, żeby galaretka zastygła.
Źródło przepisu: moja Kuchnia