Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Masa serowa
1 kg sera białego mielonego
1 szklanka cukru (czubata)
200 g masła
4 sztuki jajka
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
- Dodatkowo
1 sztuka puszka brzoskwiń w syropie
1 sztuka kiwi
1 opakowanie galaretki cytrynowej
papier do pieczenia
100 g margaryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masa serowa: Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj jajka, ser oraz budyń w proszku. Całość wymieszaj z sokiem z cytryny.
- Sernik: Spód tortownicy o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj margaryną. Do tak przygotowanej formy wyłóż masę serową. Piecz 60 minut w temperaturze 175 st. C. Po upieczeniu zostaw ciasto w formie i odstaw, by wystygło.
- Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w półksiężyce. Kiwi obierz, pokrój w plasterki i sparz wrzątkiem.
- Na wierzchu sernika ułóż kawałki brzoskwiń i kiwi. Zalej tężejącą galaretką. Odstaw, żeby galaretka zastygła.
Źródło przepisu: moja Kuchnia