Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Sernik z wiśniami i migdałową polewą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 10 osób


Składniki

  • 3 opakowania  herbatników petit beurre
  • 10 dag  masła
  • 70 dag  twarogu mielonego
  • 5 sztuk jajek
  • 20 dag  cukru
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie  budyniu waniliowego
  • 1 sztuka cytryna
  • 20 dag  dobrze odsączonych wiśni z nalewki lub konfitury
  • słoik powideł
    Polewa
  • 1 sztuka jajko
  • 5 dag  cukru
  • 10 dag  płatków migdałowych
  • ozdoby cukiernicze

Sposób przyrządzania:

  1. Boki i spód tortownicy wysmaruj masłem i obsyp dokładnie pokruszonymi herbatnikami. Ugnieć wszystko łyżką i wstaw do lodówki.
  2. Żółtka ubij z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką otartą z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Uzyskaną masę zmiksuj z twarogiem i na końcu z budyniem. Masę wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
  3. Do przygotowanej wcześniej tortownicy włóż 1/3 masy serowej, obsyp wiśniami i przykryj pozostałą masą serową. Wierzch wyrównaj.
  4. Jajko ubij z cukrem, wymieszaj z płatkami migdałowymi. Wierzch sernika przykryj migdałową masą. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie ostudź, wyjmij na talerz i udekoruj ozdobami cukierniczymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik Domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE