Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 10 osób
Składniki
3 opakowania herbatników petit beurre
10 dag masła
70 dag twarogu mielonego
5 sztuk jajek
20 dag cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 sztuka cytryna
20 dag dobrze odsączonych wiśni z nalewki lub konfitury
słoik powideł
- Polewa
1 sztuka jajko
5 dag cukru
10 dag płatków migdałowych
ozdoby cukiernicze
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boki i spód tortownicy wysmaruj masłem i obsyp dokładnie pokruszonymi herbatnikami. Ugnieć wszystko łyżką i wstaw do lodówki.
- Żółtka ubij z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką otartą z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Uzyskaną masę zmiksuj z twarogiem i na końcu z budyniem. Masę wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
- Do przygotowanej wcześniej tortownicy włóż 1/3 masy serowej, obsyp wiśniami i przykryj pozostałą masą serową. Wierzch wyrównaj.
- Jajko ubij z cukrem, wymieszaj z płatkami migdałowymi. Wierzch sernika przykryj migdałową masą. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie ostudź, wyjmij na talerz i udekoruj ozdobami cukierniczymi.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy