Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 10 osób
Składniki
- 3 opakowania herbatników petit beurre
- 10 dag masła
- 70 dag twarogu mielonego
- 5 sztuk jajek
- 20 dag cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 sztuka cytryna
- 20 dag dobrze odsączonych wiśni z nalewki lub konfitury
- słoik powideł
- Polewa
- 1 sztuka jajko
- 5 dag cukru
- 10 dag płatków migdałowych
- ozdoby cukiernicze
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boki i spód tortownicy wysmaruj masłem i obsyp dokładnie pokruszonymi herbatnikami. Ugnieć wszystko łyżką i wstaw do lodówki.
- Żółtka ubij z cukrem, cukrem wanilinowym, skórką otartą z cytryny oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Uzyskaną masę zmiksuj z twarogiem i na końcu z budyniem. Masę wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.
- Do przygotowanej wcześniej tortownicy włóż 1/3 masy serowej, obsyp wiśniami i przykryj pozostałą masą serową. Wierzch wyrównaj.
- Jajko ubij z cukrem, wymieszaj z płatkami migdałowymi. Wierzch sernika przykryj migdałową masą. Piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie ostudź, wyjmij na talerz i udekoruj ozdobami cukierniczymi.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy