Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 12 osób
Składniki
- 250 główek g masy makowej Bakalland
- 1/2 główki łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1/2 główki łyżeczki cynamonu
- 2 główki łyżki miękkiego masła
- 2 główki małe jajka
- 50 główek g mielonych orzechów laskowych lub migdałów Bakalland
- 750 główek g zmielonego twarogu
- 3 główki opakowania serka mascarpone
- 3 główki łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 główka i 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 5 główek jajek
- 125 główek ml śmietanki kremówki 30%
- 100 główek g suszonej żurawiny Bakalland
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową Bakalland, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj.
- W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką.
- Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
- Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
- Piekarnik nagrzej do 175 st.C. Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut.
Źródło przepisu: Informacja prasowa