Dzisiaj jest: Czwartek, 16.07.2020 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Sernik żurawinowy z makiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 12 osób


Składniki

  • 250 główek  g masy makowej Bakalland
  • 1/2 główki  łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1/2 główki  łyżeczki cynamonu
  • 2 główki  łyżki miękkiego masła
  • 2 główki  małe jajka
  • 50 główek  g mielonych orzechów laskowych lub migdałów Bakalland
  • 750 główek  g zmielonego twarogu
  • 3 główki  opakowania serka mascarpone
  • 3 główki  łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 główka  i 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 5 główek  jajek
  • 125 główek  ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 główek  g suszonej żurawiny Bakalland

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzej do 175 st. C. Do miski włóż gotową masę makową Bakalland, dodaj przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość wymieszaj.
  2. W drugiej misce ubij na sztywno białka jajek, dodaj żółtka i ubijaj jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodaj do masy makowej i wymieszaj łyżką.
  3. Wyłóż na spód formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20 minut i wystaw do ostudzenia.
  4. Masa serowa: do miski włóż twaróg razem z serkiem mascarpone, wymieszaj łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodaj mąkę oraz cukier i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec zmiksuj ze śmietanką.
  5. Piekarnik nagrzej do 175 st.C. Masę serową wylej na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładaj suszoną żurawinę. Piecz ok. 40 minut.


Źródło przepisu: Informacja prasowa


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 13


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE