Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
1 kostka masło
20 dag60 dag ser biały
40 dag cukier puder
12 sztuk jajka
1 sztuka laska wanilii
2 sztuki skórka z cytryny
2 łyżki mąka pszenna
andrut lub kruche ciasto
do wyłożenia spodu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło ucieramy na pianę, dodajemy po łyżce, cukier puder, żółtka i przetarty przez sito ser.
- Do utartej serowej masy dodajemy pianę ubitą z 5 białek (ważne!), przesypując 2 łyżkami mąki.
- Gotową masę serową wykładamy do dużej tortownicy wyłożonej andrutem lub bardzo cienką warstwą, wcześniej upieczonego kruchego ciasta, wstawiamy do nagrzanego, niezbyt gorącego piekarnika i pieczemy w temp. 160 przez 90 minut.
- Wyjmujemy, gdy wierzch sernika jest równomiernie zrumieniony, a boki lekko odstają od formy.
- Podajemy lekko opruszony cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Staropolska kuchnia szlachecka