Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 sztuk żółtek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa sezamowa
- 1 szklanka sezamu
- 2 łyżki miodu
- 1/4 kostki masła
- 1/4 szklanki cukru
- Krem chałwowy
- 150 g chałwy
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- Dodatkowo
- 5 sztuk białek
- 3/4 szklanki cukru
- dżem
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Do miski wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj margarynę i jajka. Zagnieć ciasto i podziel je na dwie części. Każdą część ciasta wyłóż równomiernie do oddzielnej blachy.
- Masa sezamowa: W garnku rozpuść miód z masłem, cukrem i sezamem. Tak przygotowaną masę wyłóż na pierwszy placek ciasta. Drugi placek posmaruj dżemem i wyłóż na niego pianę ubitą z 5 białek i 3/4 szklanki cukru.
- Oba placki piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i odstaw, by placki przestygły.
- Krem chałwowy: W garnku rozpuść chałwę z masłem i cukrem (uważaj, by się nie zagotowało). Odstaw by krem wystygł. Przestudzony krem chałwowy rozsmaruj na placku z dżemem i pianą. Przykryj plackiem z sezamem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka