Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Skubaniec


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 6 sztuk jajek
  • 3 szklanki  mąki
  • 200 g  margaryny
  • 1.5 szklanek  cukru
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  kakao
  • 500 g  wydrylowanych wiśni

Sposób przyrządzania:

  1. Margarynę posiekaj z przesianą mąką. Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek i wraz z 1/2 szklanki cukru oraz 2 łyżeczkami proszku do pieczenia dodaj do masy. Wyrób ciasto.
  2. Powstałą masę podziel na 3 części. Do jednej dodaj 2 łyżki kakao i wyrób na jednolitą masę. Wszystkie kawałki ciasta włóż do lodówki na 30 minut. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciemną oraz jasną część ciasta wyjmij z lodówki i zlep ze sobą. Następnie odrywaj kawałki masy i układaj na spodzie formy.
  3. Na wierzchu wyłóż osączone wydrylowane wiśnie. Ze wszystkich białek ubij sztywną pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru, po czym wyłóż ją na owoce.
  4. Na pianę poskub trzecią część ciasta. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 minut. Wierzch można udekorować kandyzowanymi wiśniami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE