Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 sztuki duże łyżki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
2 sztuki żółtka
2 łyżki śmietany 12% lub 18%
- Dodatkowo
1 kg śliwek
1/3 kostki masła
4 sztuki kopiaste łyżki cukru
1 sztuka żółtko
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę połącz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Posiekaj z margaryną, dodaj dwa żółtka, a na końcu śmietanę. Zagnieć ciasto i schłodź je w lodówce.
- Śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
- Masło rozpuść i wymieszaj z cukrem. Gdy przestygnie, dodaj jedno żółtko i wymieszaj.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim natłuszczoną blachę o średnicy 26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 10 minut, wyjmij i zmniejsz temperaturę do 180 st. C.
- Na podpieczony spód wyłóż śliwki (kładź je wewnętrzną stroną do góry), polej masłem z cukrem i żółtkiem. Wstaw do piekarnika na 35 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka