Dzisiaj jest: Czwartek, 12.09.2024 Imieniny: Marii i Gwidona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Śliwkowa tarta


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 30 dag  mąki
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 2 sztuki duże łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki  margaryny
  • 2 sztuki żółtka
  • 2 łyżki  śmietany 12% lub 18%
    Dodatkowo
  • 1 kg  śliwek
  • 1/3 kostki  masła
  • 4 sztuki kopiaste łyżki cukru
  • 1 sztuka żółtko

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę połącz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Posiekaj z margaryną, dodaj dwa żółtka, a na końcu śmietanę. Zagnieć ciasto i schłodź je w lodówce.
  2. Śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
  3. Masło rozpuść i wymieszaj z cukrem. Gdy przestygnie, dodaj jedno żółtko i wymieszaj.
  4. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim natłuszczoną blachę o średnicy 26 cm. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 10 minut, wyjmij i zmniejsz temperaturę do 180 st. C.
  5. Na podpieczony spód wyłóż śliwki (kładź je wewnętrzną stroną do góry), polej masłem z cukrem i żółtkiem. Wstaw do piekarnika na 35 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE