Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g śliwek węgierek
- 1 łyżeczka masła
- 50 g margaryny
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 50 g cukru
- 100 g mąki
- płatki migdałowe do posypania
- dowolne lody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śliwki umyj i wypestkuj. Ułóż owoce w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej masłem.
- Na małym ogniu rozpuść w rondelku margarynę. Dodaj imbir w proszku, cukier, a po chwili mąkę i wymieszaj. Uformuj kulę i rozkrusz ją nad owocami. Posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz 20 minut w temperaturze 200 st. C. Podawaj ciepłe z ulubionymi lodami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka