Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Słodkie jajka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 100 g  gotowej polewy czekoladowej
  • 1 łyżka  śmietany 18%
  • 1/2 szklanki  cukru pudru
  • 50 g  masy marcepanowej
  • pomarańczowy barwnik spożywczy
  • 12 sztuk połówek skorupek z jajek

Sposób przyrządzania:

  1. Połówki skorupek dokładnie umyj pod bieżącą wodą, po czym włóż je na 10 minut do wrzątku i osusz na ręczniku papierowym. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Porcje polewy (około 2 łyżek) wlej do skorupek i dokładnie rozprowadź po ściankach.
  2. Przygotowanej połówki jajek ułóż ciasno w wytłaczance tak, aby się nie przewróciły, po czym wstaw do lodówki na 60 minut. Gdy warstwa polewy czekoladowej całkowicie stężeje oraz będzie już twarda, delikatnie i starannie usuń skorupki, uważając, by czekolada nie popękała.
  3. Do niewielkiej miseczki wlej śmietanę 18%, po czym dołóż cukier puder. Składniki dokładnie ucieraj do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Do każdej czekoladowej połówki wlej po 2 łyżki przygotowanego lukru. Następnie całość ponownie wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby lukier stwardniał.
  4. Masę marcepanową połącz z pomarańczowym barwnikiem spożywczym. Następnie podziel ją na 12 równych części. Z każdej porcji uformuj kulkę i lekko spłaszcz dłonią. Żółtka marcepanowe wyłóż na lukrowe białka. Połówki czekoladowych jajek ustaw na dekoracyjnym talerzu lub półmisku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE