Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
100 g gotowej polewy czekoladowej
1 łyżka śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
50 g masy marcepanowej
pomarańczowy barwnik spożywczy
12 sztuk połówek skorupek z jajek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połówki skorupek dokładnie umyj pod bieżącą wodą, po czym włóż je na 10 minut do wrzątku i osusz na ręczniku papierowym. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Porcje polewy (około 2 łyżek) wlej do skorupek i dokładnie rozprowadź po ściankach.
- Przygotowanej połówki jajek ułóż ciasno w wytłaczance tak, aby się nie przewróciły, po czym wstaw do lodówki na 60 minut. Gdy warstwa polewy czekoladowej całkowicie stężeje oraz będzie już twarda, delikatnie i starannie usuń skorupki, uważając, by czekolada nie popękała.
- Do niewielkiej miseczki wlej śmietanę 18%, po czym dołóż cukier puder. Składniki dokładnie ucieraj do czasu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Do każdej czekoladowej połówki wlej po 2 łyżki przygotowanego lukru. Następnie całość ponownie wstaw do lodówki na 1 godzinę, aby lukier stwardniał.
- Masę marcepanową połącz z pomarańczowym barwnikiem spożywczym. Następnie podziel ją na 12 równych części. Z każdej porcji uformuj kulkę i lekko spłaszcz dłonią. Żółtka marcepanowe wyłóż na lukrowe białka. Połówki czekoladowych jajek ustaw na dekoracyjnym talerzu lub półmisku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku