Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- herbatniki
- ulubione lody
- 1 sztuka jajko
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z lodów uformuj kulki i włóż je na 2 godziny do zamrażarki.
- Herbatniki pokrusz do miseczki.
- Wyjmuj pojedynczo kulki lodów z lodówki i obtaczaj je w pokruszonych herbatnikach. Ponownie włóż lody do zamrażarki.
- Jajko roztrzep i kolejno obtaczaj w nim kulki lodów, a następnie panieruj je w okruchach ciastek. Włóż do zamrażarki najlepiej na całą noc.
- Wlej do garnka tyle oleju, aby kulki mogły w nim pływać i dobrze go rozgrzej. Smaż je 20 sekund. Po 10 sekundach obróć kulki w oleju.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka