Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka średni ananas
- 10 dag masła
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki białego wina
- 4 łyżki płatków migdałowych
- żurawina ze słoika
- 1/2 szklanki kremówki
- 1 szczypta cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Kremówkę ubij na sztywno i wstaw do lodówki.
- Ananasa obierz, pokrój w cienkie plastry, usuń rdzeń. Na patelni rozgrzej masło, wsyp cukier i wrzuć plastry ananasa. Owoce oprósz cynamonem i smaż przez 5 minut. Następnie podlej winem, a gdy odparuje przełóż ananasa na talerze.
- Przed podaniem posyp uprażonymi płatkami migdałowymi i udekoruj bitą śmietaną oraz żurawiną.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy