Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 13 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 8 sztuk jajek
- 10 dag miodu
- 30 dag maku
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- Masa
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 sztuka cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 kostka masła
- 1/2 kostki margaryny
- Dodatkowo
- biszkopty
- 1 sztuka galaretka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Masło utrzyj z cukrem i roztopionym letnim miodem. Dodaj żółtka i sparzony zmielony mak. Wsyp sodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i cynamonem. Dodaj pianę z białek i upiecz. Przekrój na dwie części.
- Masa: Zagotuj 1,5 szklanki mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Z resztą mleka wymieszaj mąkę tortową i ziemniaczaną. Wlej na gotujące się mleko. Masło i margarynę utrzyj z masą.
- Posmaruj placek masą. Ułóż biszkopty, zalej tężejącą galaretką i przykryj drugim plackiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka