Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g mąki
- 125 g cukru
- 400 ml mleka + 3-4 łyżki
- 2 łyżki kakao
- 225 g masła
- 1 opakowanie kremu śmietankowego
- 4 sztuki jajka
- posypka czekoladowa
- świeże listki mięty do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło utrzyj z cukrami. Stopniowo dodawaj jajka i miód. Następnie dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian ze 100 ml mleka.
- Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej dodaj kakao oraz 3-4 łyżki mleka. Oba ciasta przelej do osobnych tortownic o średnicy 24 cm.
- Biszkopty piecz 20 minut w temperaturze 175 st. C. Blaty odstaw na 15 minut do wystygnięcia, a następnie wyjmij z form. Z biszkoptów wytnij koła o średnicy 8 i 16 cm (otrzymasz po 3 okręgi).
- Z wyciętych krążków ułóż "nowy" biszkopt, zaczynając od ciemnego środka. Następnie umieść obręcz z jasnego ciasta i największy kakaowy krążek.
- Całość posmaruj porcją kremu rozrobionego w 300 ml mleka. Na wierzchu ułóż drugą warstwę biszkoptów, zaczynając od jasnego środka. Dociśnij.
- Wierzch i bok ciasta posmaruj resztą kremu śmietankowego. Udekoruj posypką czekoladową oraz świeżymi listkami mięty.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku