Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Śmietankowa szachownica


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 2 łyżki  płynnego miodu
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 300 g  mąki
  • 125 g  cukru
  • 400 ml  mleka + 3-4 łyżki
  • 2 łyżki  kakao
  • 225 g  masła
  • 1 opakowanie  kremu śmietankowego
  • 4 sztuki jajka
  • posypka czekoladowa
  • świeże listki mięty do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Masło utrzyj z cukrami. Stopniowo dodawaj jajka i miód. Następnie dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian ze 100 ml mleka.
  2. Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej dodaj kakao oraz 3-4 łyżki mleka. Oba ciasta przelej do osobnych tortownic o średnicy 24 cm.
  3. Biszkopty piecz 20 minut w temperaturze 175 st. C. Blaty odstaw na 15 minut do wystygnięcia, a następnie wyjmij z form. Z biszkoptów wytnij koła o średnicy 8 i 16 cm (otrzymasz po 3 okręgi).
  4. Z wyciętych krążków ułóż "nowy" biszkopt, zaczynając od ciemnego środka. Następnie umieść obręcz z jasnego ciasta i największy kakaowy krążek.
  5. Całość posmaruj porcją kremu rozrobionego w 300 ml mleka. Na wierzchu ułóż drugą warstwę biszkoptów, zaczynając od jasnego środka. Dociśnij.
  6. Wierzch i bok ciasta posmaruj resztą kremu śmietankowego. Udekoruj posypką czekoladową oraz świeżymi listkami mięty.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE