Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 20 - 24 osób
Składniki
- 10 g drożdże
suche - 200 g jogurt naturalny
- 3 sztuki jajka
- 4 szklanki mąka
- 1/2 szklanki cukier
- 100 g masło
miękkie - 1 łyżeczka sól
- 300 g twaróg
sernikowy - 4 łyżki śmietana kremówka
- 2 łyżki cukier puder
- 2 szklanki maliny
świeże lub mrożone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę, wsyp do miski. Dodaj drożdże, sól, cukier, 2 jajka, jogurt oraz masło. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i odłóż na 60 minut w ciepłe miejsce.
- Twaróg wymieszaj z kremówką oraz cukrem pudrem. Ciasto podziel na pół. Każdą część rozwałkuj na prostokąt, a brzegi natnij nożykiem.
- Krem twarogowy podziel na 2 części. Na środku każdej porcji ciasta rozsmaruj masę serową.
- Mrożone maliny rozmroź, a świeże opłucz i osusz. Owoce ułóż na obu strudlach na masie twarogowej.
- Paski ciasta zapleć. Strudle posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie piecz przez 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku