Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 25 dag cukru
- 8 sztuk żółtek
- 75 ml śmietany kremówki
- 3 dag cukru pudru
- 1 sztuka filiżanka mocnej czarnej kawy
- 25 dag gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żółtka wymieszaj z cukrem, wstaw do naczynia z gorącą wodą i ubijaj, aż zgęstnieją.
- Śmietanę ubij z cukrem pudrem. Następnie połącz ją z ostudzoną masą żółtkową.
- Czekoladę połam na kawałki, włóż ją do naczynia ustawionego na garnku z gorącą wodą. Rozpuść czekoladę nie mieszając jej. Następnie dodaj masło i delikatnie wymieszaj.
- Kilka łyżek czekolady wylej cienką warstwą na plastikową płytkę, wstaw do lodówki, żeby zastygła.
- Pozostałą czekoladę i filiżankę kawy dodaj do masy śmietankowo-żółtkowej. Formę sufletową przedłuż "mankietem" ze sztywnego papieru i wysmaruj ją olejem. Masę sufletową przelej do formy, po czym wstaw do lodówki na 60 minut.
- Przed podaniem zastygniętą czekoladę z płytki pokrój na nieregularne kawałki różnej wielkości i przybierz nimi wierzch sufletu. Zdejmij papierowy "mankiet".
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni