Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
1 kg gruszek
4 łyżki cukru
3 łyżeczki cynamonu
200 g masła roślinnego
3 sztuki jajka
1.5 łyżeczek proszku do pieczenia
2 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 szklanki mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie posiekaj z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć. Gotowe ciasto podziel na 2 części. Jedną porcję rozwałkuj i włóż do formy, a drugą włóż do lodówki.
- Gruszki umyj, osusz, obierz i pokrój w ósemki. Pokrojone owoce ułóż na rozwałkowanym cieście. Posyp cynamonem.
- Białka ubij z cukrem, dodaj budyń i wylej masę na gruszki. Na wierzch zetrzyj na tarce schłodzone w lodówce ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!