Dzisiaj jest: Sobota, 24.05.2025 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szarlotka gruszkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 1 kg  gruszek
  • 4 łyżki  cukru
  • 3 łyżeczki  cynamonu
  • 200 g  masła roślinnego
  • 3 sztuki jajka
  • 1.5 łyżeczek  proszku do pieczenia
  • 2 łyżki  budyniu waniliowego
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 3 szklanki  mąki

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie posiekaj z masłem, dodaj żółtka, śmietanę i zagnieć. Gotowe ciasto podziel na 2 części. Jedną porcję rozwałkuj i włóż do formy, a drugą włóż do lodówki.
  2. Gruszki umyj, osusz, obierz i pokrój w ósemki. Pokrojone owoce ułóż na rozwałkowanym cieście. Posyp cynamonem.
  3. Białka ubij z cukrem, dodaj budyń i wylej masę na gruszki. Na wierzch zetrzyj na tarce schłodzone w lodówce ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE