Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
600 g mąki
200 g margaryny
3 łyżki śmietany
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 sztuki żółtka
- Warstwa owocowa
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1.5 kg jabłek
1 łyżka bułki tartej
cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z mąki, margaryny, śmietany, cukru pudru, proszku do pieczenia i żółtek zagnieć ciasto. Podziel je na dwie równe części i rozwałkuj. Jeden placek włóż do blachy.
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odsącz. Wyłóż owoce na ciasto w blasze. Posyp bułką tartą, cynamonem i cukrem. Całość przykryj drugim plackiem ciasta.
- Piecz 40-45 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie przestudź ciasto i posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: przyślij przepis!